6 trenduri de web design in 2023

Fiecare an isi pune amprenta si in domeniul web design-ului, iar in acest articol vom dezbate trend-urile de anul acesta in materie de website-uri.

Tendintele in design sunt diferite, iar unele pot fi futuristice pe cand altele se intorc in trecut oferind un sentiment de nostalgie. Trend-urile ii pot inspira pe designeri sa gaseasca noi modalitati de a dezvolta website-uri cu perspective si identitati unice. Anul 2023 cu siguranta este despre Web3, iar asta se vede in multe site-uri dezvoltate in ultimul an.

Tema remarcabila din acest an (2023) este trecerea catre un univers nou, adica metaverse si ne face curiosi de ne va oferi anul viitor in materie de web design.

1. Cursoare unice

Daca ai fost online in perioada anilor ’90 si chiar pana la inceputul anilor 2000 probabil iti aduci aminte de cursoarele care se transformau in emoticoane, pisici, caini sau altele. Totodata era amuzant sa te joci cu efectele cursorului deoarece acesta putea sa aiba si diverse efecte. Perioada Y2K (adica inceputul anilor 2000 in termeni IT) a fost cea mai importanta perioada pentru istoria graficii de cursoare.

In 2023, asteapta-te sa vezi mai multe cursoare personalizate pe site-urile pe care le vizitezi. Cursoarele pot fi customizate printr-o imagine statica sau diverse efecte animate pentru a crea o experienta interactiva.

Masters 1987

Un bun exemplu despre o astfel de experienta interactiva este site-ul unei companii de evenimente din Los Angeles, anume Masters 1987. Site-ul lor imbina perfect o experienta noua, demna de anul 2023, facand totul mai usor prin font-uri si culori simple.

2. Nostalgia si estetica inceputului anilor 2000

In acest an, ne asteptam sa vedem mai mult din estetica anilor 2000 care este din ce in ce mai populara. In ultimii ani, nostalgia anilor 2000 a fost folosita in mai toate industriile precum moda, muzica, design interior si chiar arta. Unii designeri web iau aceste tendinte intr-o directie retrofuturistica, adaugand efecte precum Vaporwave, Glitch sau Cybercore. Pe cand altii doar adauga anumite elemente specifice perioadei 2000 precum font-uri sau imagini pixelate, cursoare personalizate sau alte stiluri retro.

Y2K Branding & Web Design by artist Mar The Bratz
Web design conceput de designerul mar abril @ behance.net

Pentru a cauta idei si resurse pentru a iti inspira noul web design axat pe nostalgia Y2K, atunci alege Internet Archive Wayback Machine pentru a gasi site-uri din acea era sau chiar verifica un site care iti place sa vezi cum arata in anul 2000.

3. Site-uri pe baza de font-uri si culori simple

La inceputul anilor 2000 s-au lansat si foarte multe site-uri concepute doar pe baza de font-uri, culori, logo si cam atat. Font-urile folosite in crearea site-urilor web in era Y2K erau simple, de obicei sans serif sau monospaced. Spatiul alb era destul de des intalnit pentru ca web design-ul era cat mai minimalist pentru ca una dintre cele mai mari probleme era: incarcarea imaginilor.

Ca exemplu ar fi Craigslist care a fost lansat in anul 1995.

Using the Web to Get Stuff Done: What is Craigslist?

 

4. Pixelare

Pixelarea, care a fost initial o necesitate tehnologica pentru primele computere, a devenit o estetica pe masura ce Y2K incepe sa renasca. Recent, designerii au folosit pixelarea in fonturi, pictograme sau imagini pentru a atrage atentia.

Un foarte bun exemplu ar fi site-ul celor de la Attentive care de sarbatori, in 2022, au afisat o interfata pixelata care inca este disponibila pe un link separat. Au creat si un logo pixelat folosind culorile curcubeului, iconite pixelate asezate impreuna cu fotografii pixelate.

 

5. Elemente foarte colorate pe baza de scris tip graffiti

Ilustratiile abstracte au devenit un trend inca de anul trecut, iar stilurile de design ilustrativ precum Corporate Memphis continua sa fie populare. Asadar, de-a lungul ultimilor doi ani am vazut o multime de designeri care au ales acest stil cu scrisuri si ilustratii care ne duc cu gandul la graffiti.

6. Metaverse

Ideea de metaverse a fost promovata in ultimii ani de lumea criptomonedelor, insa si alti jucatori mai mari precum Facebook au inceput sa promoveze aceasta fascinanta idee, acestia modificand numele companiei in Meta si anuntarea unor servicii complet noi pentru lumea actuala. Metaverse este un spatiu digital interactiv, adica o noua lume online asociata cu VR. Aceasta forma de realitate virtuala include ilustratii 3D, efecte speciale si o combinatie perfecta de font-uri, iconite care imita science-fiction.

In prezenta imagine va prezentam site-ul Totem, care este unul dintre cele mai bune concepute cu ideea de metaverse.

 

Acestea au fost unele dintre cele mai importante trend-uri in web design din anul 2023. In fiecare an domeniul design-ului web ne surprinde, asadar ne asteptam sa vedem si in 2024 lucruri cel putin la fel de interesante ca in acest an.