Ce este un atac DDOS si cum te protejezi de unul?

Unul dintre cele mai cunoscute atacuri ale hackerilor pe care acestia il folosesc se numeste “atac DDOS”. De la cele mai mici companii pana la cele mai cunoscute, aceasta metoda este una dintre cele mai preferate de cei rau voitori.

In articolul acesta vom sustine cateva metode de a te proteja impotriva atacurilor DDOS, iar daca tot ai nevoie de ajutor sau pur si simplu vrei sa o faca un expert in locul tau; apeleaza la Genius WEB Romania. Raspundem 24/7 la orice privind DDOS.

Ce este un atac DDOS?

Atacul DDOS (sau Denial of Service Attack) este distribuit sub forma a mai multor sesiuni simultane (desktop, mobile) pentru a supraincarca baza de date sau alte resurse de pe un server sau site web (care tot pe server este localizat).

Botnet sau “manusa” atacatorului

Atacurile de tip DDoS vor fi pornite cu ajutorul unui Botnet, adica o retea de calculatoare sau servere care sunt folosite simultan pentru a accesa site-ul sau IP-ul serverului, din diferite colturi ale lumii.

Pentru a porni atacul se foloseste o comanda intr-o consola specifica botnet-ului folosit, iar mai apoi calculatoarele vor accesa site-ul/server-ul INSTANT, omorand resursele intr-un timp foarte scurt daca nu se foloseste o protectie.

Tipuri de atac DDOS

Layer 3/4 – sunt atacuri care vizeaza un server sau un IP de server sau chiar mai multe;

Layer 7 – sunt atacuri care vizeaza o aplicatie WEB, un site web;

Acestea sunt cele mai cunoscute si folosite metode de a ataca o tinta.

De ce si cand este folosit un atac DDOS?

1. Concurenta

Depinzand nisa pe care te-ai axat privind afacerea ta, s-ar putea ca entitatile care fac acelasi lucru sa nu aiba intentii la fel de bune ca tine. De obicei concurenta alege sa atace pentru a profita de timp crescandu-si propriile cifre de afaceri sau de a avea mai multi vizitatori noi (cei pe care ii aveai tu sau i-ai fi putut avea).

2. Faima

Anumiti atacatori folosesc aceste atacuri de tip DDOS pentru a deveni mai faimosi folosind un nickname evidentiand ca pot dobori si site-uri/entitati mari, nu doar mici.

3. Santaj

Posibilitatea ca un atacator sa iti doboare site-ul sau serverul si mai apoi sa iti ceara o suma de bani nu este deloc mica, ba din contra. Hackerii fac acest lucru destul de des (poti studia si ramsomware) si in cazul in care este vorba de un hacker cu intentii bune; este posibil sa primesti si ajutor pentru a rezolva problemele.

4. Politica sau razboi cibernetic

In cazul in care este un conflict politic intre doua tari sau mai multe, fiind in era tehnologiei unele tari vor alege sa angajeze persoane pentru hacking care sa atace prin orice mijloace anumite tinte. De asemenea se poate intampla chiar ca persoane dintr-o anumita tara sa se “autoinvite” provocand daune fara ca o tara sa ii angajeze.

5. Distragerea atentiei

De foarte multe ori hackerii aleg atacurile de tip DDOS sa distraga atentia celor vizati de la anumite lucruri. Acestia pot folosi acest lucru pentru a instala malware-uri sau chiar de la alte lucruri. Nu mai este nimic SF, atacatorii aleg sa faca asta din diverse motive. In timp ce tehnicienii incearca sa blocheze atacul, hackerii pot intra pe usa de acces in servere/site, fara nicio problema.

Cum previi atacurile de tip DDOS?

  • Foloseste un provider de hosting care are mitigare anti DDOS inclusa;
  • Pune-ti un firewall care sa blocheze atacurile (daca esti pe WordPress recomandam articolul ACESTA);
  • Foloseste un CDN (vezi articolul nostru despre CDN);
  • Apeleaza la o solutie inteligenta speciala pentru mitigarea atacurilor DDOS, ceva foarte puternic Anti DDOS enumerand urmatoarele:
  1. CloudFlare – cea mai mare companie de CDN si securitate din lume;
  2. Sucuri – ofera o gama completa de protectie, inclusiv Anti DDOS;
  3. BlazingFast – solutii pentru protejarea aplicatiei web sau a serverului;
  4. DDOS-GUARD – la fel precum BlazingFast, ofera mai multe variante de a proteja echipamentul unui site/business, acestia au devenit cunoscuti in momentul scandalului “Parler”;
  5. BitNinja – un puternic anti malware si anti DDOS pentru servere;
  6. BitMitigate – acestia ofera mai multe variante, iar compania este detinuta de Epik.com;
  7. AWS Shield – o solutie oferita de Amazon in special pentru utilizatorii de AWS;
  8. Microsoft Azure – oferit de Microsoft;
  9. Alibaba Cloud – solutia celor de la Alibaba pentru atacuri, recomandam pentru Asia;

Nu uita, ne poti apela oricand 24/7 prin e-mail sau telefonic pentru a va mitiga atacurile IMEDIAT!