Bun venit la o noua sectiune by Genius WEB: Trenduri de web design, de aceasta data din 2021.

Fiecare an este o noua provocare mai ales cand este vorba despre tehnologie, iar fiindca web design-ul se poate include si el in vasta categorie denumita “tehnologie” atunci si aici sunt multe lucruri noi, inovative care continua sa ne surprinda chiar si pe noi in fiecare an. De obicei in mod placut. Dar haideti sa vedem impreuna cele mai cunoscute trenduri in web design din anul 2021. Anul care ne-a scapat de o pandemie si a reformulat cu totul utilizarea tehnologiei informatice.

1. Fonturile Retro

Chiar si in moda vestimentara incep sa revina trenduri retro sa fie cool. Retro a inceput sa fie folosit si in industria web design-ului mai mult decat inainte. Companii mari precum Spotify le-au inclus in campanii renumite, precum Spotify Carnival.

Mai jos o sa va aratam 2 exemple de fonturi retro, aplicatie propriu zis:

Deoarece anul 2021 inca nu este terminat in momentul redactarii acestui articol, ne vom astepta la mai multe campanii de promovare bazate pe font-uri Retro, insa nu doar in anul acesta.

2. Animatiile Parallax

Animatiile de acest fel au fost aduse inca de multi ani de buildere populare precum Elementor sau WP Bakery si de-a lungul timpului acestia au continuat sa dezvolte aceasta tehnologie (strict pe WordPress). Avand in vedere ca WordPress este foarte folosit de-a lungul marilor websiteuri, aceste buildere au ramas promotorii acestor animatii denumite Parallax.

Totusi daca folositi astfel de animatii aveti grija din mai multe motive:

  • Incarcarea grea daca gazduirea web nu este puternica sau site-ul nu este bine optimizat;
  • Oameni suferind de tulburari care ii pot afecta;
  • Continutul trebuie sa fie usor accesibil, fara ca animatiile de acest fel sa incurce in vreun fel;
  • Folositi cat mai putine animatii;
  • Includeti o optiune prin care vizitatorii site-ului pot dezactiva aceste animatii;

Un exemplu de animatie Parallax ar fi aceasta care se activeaza in momentul scroll-ului:

 

3. Elemente 3D

In ultimii ani cele mai cool site-uri sunt acelea care imbina lucruri dinamice pe site. Ca spre exemplu elemente 3D despre care vom discuta in acest subpunct. Agentii de web design din lume au inceput sa faca cunoscute aceste elemente, iar una dintre aceste agentii ar fi Sennep din Londra. Mai jos o sa va aratam o poza de pe site-ul acestora, insa cel mai usor de a vedea live este sa accesati link-ul (la data articolului inca era 3D pe website-ul lor).

In aceeasi categorie pot fi include si animatiile precum:

De asemenea recomandam sa optimizati foarte bine aceste animatii, totodata cu intregul site pentru a evita neplacerile cauzate de loading time extrem de mare. De obicei aceste elemente animate sunt mai pretabile pentru siteurile de prezentare, CMS sau aplicatiile mobile. In eCommerce nu sunt folosite, insa poate pe viitor cine stie. 🙂

4. Experiente multimedia

Adaugarea de muzica pe site-uri sau videoclipuri a devenit un lucru neinteresant pentru designeri in ultimii ani, in mare parte si din pricina faptului ca multe browsere au ales sa blocheze astfel de elemente. Insa acum au revenit, insa sub o noua forma. Daca incluzi in design-ul siteului elemente media, insa cu acces doar apasand un buton este mult mai ok, iar browser-ul o sa permita acest lucru. De asemenea va fi o experienta de neuitat pentru vizitatorul site-ului tau si daca este un site pentru un studio de muzica, DJ sau chiar productie audio-video cu siguranta ai ceva cool de aratat la oameni. 🙂

Compozitorul Nicolas Errera are pe site-ul sau propriu de prezentare un astfel de element multimedia care face din site unul mult mai modern si cool:

 

5. Realitate augmentata

Celebrele tehnologii AR (Realitate augmentata) sau AI (Inteligenta Artificiala) au devenit populare in ultimii ani in intreaga industrie tehnologica, iar totodata au fost mai bine finisate si dezvoltate. Realitatea augmentata inseamna in acest moment mult mai mult decat a putea vana pokemoni prin orase doar folosindu-ti telefonul mobil. Acum este aplicabila in mai multe industrii, iar in acest articol vom discuta evident despre aplicabilitate pe web design.

Un exemplu recent de AR aplicat in web design este pe configuratorul JEEP:

 

6. Design bazat pe preferinte

Practicile preferintiale au devenit populare in urma celebrului mod “Dark mode” caruia i-a luat zeci de ani pana sa apara pe internet. Nimeni nu s-a gandit la asta pana acum, asa-i? 🙂 In acest moment exista Light/Dark mode pe o multime de site-uri, insa lucrurile nu raman aici deoarece aceasta latura se dezvolta in continuare. Ofera-i utilizatorului o experienta mult mai buna pe site si ofera-i mai multe variante de preferinte, precum Spotify a inceput sa faca playlist-uri customizabile.

 

7. Gaussian blur

In web design au inceput sa se foloseasca tot felul de blur-uri si combinatii de culori care mai de care mai interesante. Acum cativa ani era ca o “lege” sa folosesti o singura culoare pe text spre exemplu, iar acum sunt practici chiar combinand 3 culori pe un singur cuvant. Companii mari precum Apple au facut mai populare astfel de practici de blur si combinatii extragavante de culori.

Mai jos vom arata o imagine de pe site-ul Moment House unde acestia au un blur atat pe homepage cat si pe background:

 

 

8. Ilustratiile “de desene animate”

Deoarece companiile au incercat sa fie cat mai aproape si cat mai friendly cu potentialii si clientii lor au aplicat tot felul de metode prin Marketing, insa de ce nu sa aplice si ceva cool pe site-ul lor? Sa fie cat mai friendly. Din acest motiv ilustratiile “cartoon” sau “de desene animate” au devenit populare in randul designerilor web. Aceste ilustratii se pot achizitiona de pe marketplace-uri precum UI8 sau chiar se pot face la comanda de catre designeri specialisti. Acestea confera o personalitate a brand-ului, iar de multe ori companiile mari aleg sa isi promoveze brand-ul printr-o mascota care este dinamica.

 

 

9. Elemente geometrice

De multe ori ca web designeri poate suntem in pana de idei si nu mai stim cum sa delimitam spatiile. Ce-ar fi sa le delimitezi prin figuri geometrice? Un exemplu de website ar fi Hudson Gavin and Martin care desparte imagini, text folosind prea bine cunoscutele forme geometrice precum patratul sau dreptunghiul. Cool, nu? 🙂

 

Aplicabilitate in spatiul eCommerce (magazine online):

 

10. Cursor personalizat

Ramanem pe acelasi site pe care l-am mentionat si mai sus, adica Gavin and Martin unde acestia folosesc un cursor personalizat. Acest lucru poate fi cool sau enervant. There’s no between. Mare grija cum folositi aceasta “vraja” deoarece poate sa faca mai mult rau decat bine. Asigura-te ca ai un design foarte modern si bine conceput la standardele anului 2021 inainte de a folosi un cursor de acest fel.

Si daca nu ti-ai dat seama, punctul acela negru este cursorul. 🙂

 

 

11. Design bazat pe non-culori

Pentru un design cat mai clean si cool in acelasi timp, o multime de agentii web design sau designeri freelanceri aleg sa foloseasca non culori si sa dezvolte site-uri super tari bazate doar pe negru si alb. Poti adauga o pata de culoare, iar in momentul in care cursor-ul este pus pe o imagine sau un element, acesta sa se coloreze.

Un exemplu de acest fel ar fi Latinxs Who Design :

 

12. Fara coding

Dupa cum am spus-o de o multime de ori, tehnologia este intr-o continua dezvoltare si schimbare. Asadar am ajuns in momentul in care se pot construi site-uri chiar si folosind ajutorul inteligentei artificiale, aplicand idei de web design mult mai usor decat inainte. Buildere pe baza de drag&drop devin din ce in ce mai populare atat pentru designeri care isi pot aplica ideile mult mai rapid si usor, oferind un termen de livrare a proiectului mult mai mic, dar totodata chiar si oamenii atehnici isi pot crea un site simplu de prezentare fara costuri mari.

Desigur, asta nu inseamna ca toate site-urile de orice fel pot fi dezvoltate sub aceasta forma deoarece de obicei orice site trebuie imbunatatit cu timpul, adaugandu-i functii noi si multe nu pot fi adaugate prin buildere de drag&drop sau cel putin momentan. Programatorii nu ar trebui sa se teama de astfel de tehnologii deoarece intotdeauna va fi loc pentru ca in 90% din proiecte este nevoie de custom coding special, la cerintele clientului.

Mai jos o sa va prezint un videoclip de pe YouTube prin care este prezentata o noua era: ERA FARA CODING. Suna interesant, nu? 🙂 Hai sa-l urmarim:

 

Ne vedem in 2022

Dupa cum spune o celebra vorba romaneasca “Fuse, fuse si se duse” astfel ne luam si noi un adio prietenesc prin acest articol si revenim in 2022 cu trenduri noi din web design. Oare ce-o sa mai fie? Cu ce fel de design-uri web ne vom mai delecta ochii? Cu siguranta vor fi lucruri interesante cel putin, iar mare parte din ele vor fi lucruri tari pentru ca noi ca si designeri suntem intr-o continua cautare de nou si inovativ.

Pana in 2022 sa aveti un an productiv si sa folositi practici de web design cat mai cool.